15 Eylül 2013 Pazar

Anneler, Çocuklar ve Evham

Selpak sponsorluğunda Prof. Dr. Bengi Semerci ile Feriye Lokantası'nda "Anneler, Çocuklar ve Evham" konulu bir söyleşi yaptık. Öncelikle davetleri için teşekkür ederim.



Notlar şöyle ki...

* Bebekler ilk 2 ay kendi dünyasında yaşar, çevrelerini tanımazlar. Bu süreç 6 aya kadar devam eder. Bebekle kim ilgileniyorsa ( anne, baba, anneanne, bakıcı v.s) ona alışkın olduğu için başkasına gitmek istemez. Bebeklerde ilk kaygı böylece başlar. ( Ayrılık kaygısı ) O yüzdendir çocukların kucak istemesi, 5 dk. bile bırakmaması aslında bu 3 yaşına kadar devam edebilen normal bir süreçmiş.

* 3 yaşından sonra çocuk tamamen bağımsız olmalı. İşte burada "kaygılı" anne modeli devreye giriyor. Mesela, çocuğun kendi başına giyinmesine izin vermek. Beceremez ya da yapamaz diye düşünüp, izin vermezsek  elbette ki yapamayacaktır. Çocuğun yaşına uygun sorumluluklar vermelisiniz.

* Mükemmel anne olmaya çalışmayın. Mükemmelin tanımı yok. ( Bu çok tartışılası bir konu ?!? )
Ortalama olmak iyidir, Kaygıları azaltır. Mükemmel olmaya çalışmayın. Herkes hata yapabilir ve yapar da. Önemli olan bu hatayı fark edip düzeltebilmek.

* Bağımlılık ve bağlılık arasında ki farkı ayırt edin.

* Bir örnek // çocuk düşer ve hemen ağlamaz ilk onunla birlikte gelen kişiye bakar. Eğer o kişi ah/vah gibi bir durum içerisine girerse çocukta ağlar. Ama siz hadi kalk derseniz kalkar ve oyuna devam eder.

* Aç olan çocuk yer ! Peşinden koşmayın.

* Kaygılarınızla baş etmeyi öğrenmelisiniz. Eğer başaramıyorsanız mutlaka destek alın.

* Çocuklarınızın başarısını da başarısızlığını da çok abartmayın.
Başarı         : Ben bunları yaparsam beni severler gibi düşünebilir.
Başarısızlık: Bağırarak ya da kızarak dile getirmeyin.

* Çocuklarınızın birer birey olduğunu unutmayın. Mesela şu söylemleri çok duyuyorsunuzdur. "Karnemiz çok iyi" ve ya "Dün çok hastaydık" Çocukların başarısı ya da başarısızlığı kendine aittir.

 Anne / babalığın keyfini çıkarın, Anne / baba olmak bir yeterlilik sınavı değil…







1 yorum:

  1. ne güzel bilgiler olmuş, büyüdükçe arkadaş olup karşında durması çocuğunun harika bir duygu:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...